Testrecensie Nissan Qashqai 1.5 dCi

Qashqai2014TrA8 bin

Exclusief: testrecensie Nissan Qashqai 1.5 dCi

Moed wordt altijd beloond. Dat is een levensles die wij kunnen leren van de Qashqai. In 2007 was het maar een saaie bedoening in de Nissan showrooms, althans als je op zoek was voor een middenklasser. Je was toen aangewezen op de Almera, de Tino en Primera. Grijze mussen die weinig dingen verkeerd deden maar beslist geen modellen waarmee het Japanse merk zich van de concurrentie kon onderscheiden. Dat lukte met de Qashqai wel. Die bood de consument voor het formaat en de prijs van de Golf een stukje SUV beleving. Zowel qua zitpositie als om te zien. En onpraktischer werd de Nissan er ook niet van.

Qashqai2014TrA2 ach

De rest is geschiedenis: Nissan sloeg met de eerste generatie Qashqai een homerun. De Japanners hebben er sindsdien meer dan 2 miljoen exemplaren van weten te verkopen. In Groot-Brittannië, waar de cross-over van de band rolt, is het model een vaste speler in de verkoop top10. En op Europees niveau is de Qashqai segmentleider. Je kan je afvragen of het daarom wel nodig is om het model nu al te vervangen. Never change a winning team, toch?

Qashqai2014TrA6 dash

Maar Nissan weet dat de concurrentie niet stil zit. Die komt met modellen die niet of nauwelijks beter zijn, maar wel goedkoper (Hyundai ix35, Mitsubishi ASX, Suzuki SX4 S-Cross) of ontwerpen waar zij niet van terug heeft (met name de Mazda CX-5 maakt indruk). Tegelijkertijd levert de alliantie met Renault steeds meer tastbare resultaten op, waaronder een nieuw platform, Common Module Family (CMF) genaamd. Deze bodemplaat zal door beide fabrikanten voor hun toekomstige C- en D-segment modellen worden gebruikt en biedt aanzienlijke kostenbesparingen. Kortom, stilstand zou dus achteruitgang hebben betekend.

Qashqai2014TrA4 zij

Omdat je succes moet koesteren, heeft Nissan zich bij het design geen experimenten veroorloofd. Op zich een begrijpelijke beslissing, maar het maakt de nieuwe Qashqai ook wat saai om te zien. Er is sprake van een duidelijke familiegelijkenis met de grotere, eveneens herontworpen X-Trail maar dat maakt het model enigszins inwisselbaar. De stylingaanpak zorgt er voor dat bestaande klanten niet weggejaagd zullen worden, maar of het (op zich keurig verzorgde) design ook veel nieuwe kopers de showroom in zal lokken? Ja, misschien toch wel. Als de niet-Qashqai rijder tenminste deze testrecensie uitleest. Dan zal hij weten dat de nieuwe editie een indrukwekkend hoog verfijningniveau kent. En dat die eigenschap van de tweede generatie Qashqai de referentie in zijn klasse maakt.

Qashqai2014TrA5 lamp

Om te beginnen het reeds genoemde onderstel. Dat lijkt technologisch een stap terug in de tijd te zijn, omdat de onafhankelijke multi-link achterwielvering plaats heeft gemaakt voor een torsiestaaf constructie. Maar de voordelen (40 kilo lager wagengewicht, goedkoper om te produceren) wegen ruimschoots op tegen de nadelen. Sterker nog: je merkt eigenlijk helemaal niks van de versimpelde achterwielophanging. Dat komt door de geheel herziene schokdempers, die tegelijkertijd 2 verschillende mate van stugheid kunnen bieden. Dat betekent dat zowel gereageerd kan worden op grote oneffenheden als kleine hobbeltjes. In de praktijk werkt de vinding van Nissan uitstekend: zelfs met 19-inch velgen in het veercomfort prima. Opvallend, want bij veel andere auto’s van dit formaat zijn dergelijk grote wielen een afrader, tenminste als je het een beetje rustig wilt houden aan boord.

Qashqai2014TrA10 kof

Ook in andere opzichten scoort de nieuwe Qashqai hoge cijfers met zijn comfort. De geteste 1.5 dCi dieselmotor is namelijk heerlijk stil. Deze krachtbron is bovendien, mits je de toerentellernaald boven de ‘1.500’ houdt, voldoende krachtig. Nee, een sprinter is de Qashqai in deze 110 pk sterke uitvoering niet (accelereren naar 100 km/u neemt 12,4 seconden in beslag) maar de motor is mooi soepel en je wordt met een aangenaam laag verbruik, waardoor de CO2-uitstoot beperkt blijft tot 99 gram per km en zakelijk rijders kunnen rekenen op een tot 20 procent verlaagde bijtelling.

Qashqai2014TrA7 dci

Er kon ook gereden worden met de 1.6 dCi uitvoering. Die biedt vanzelfsprekend met zijn 130 pk meer kracht, maar je verliest door zijn emissiewaarde van 115 gram dan wel de verlaagde bijtelling. Voordelen van de grotere dieselmotor zijn echter zijn combineerbaarheid met zowel vierwielaandrijving als met een CVT. Nu zijn er veel autofans die niks moeten hebben van zo’n schakelband automaat. Maar in het geval van de Nissan (die zijn ontwerp Xtronic noemt) is die weerzin onterecht. Van hoog in het toerengebied aanhoudend gieren is namelijk helemaal geen sprake. Nee, de transmissie kent 7 voorgeprogrammeerde virtuele versnellingen en gedraagt zich eigenlijk net zo discreet als een gewone moderne automaat. Mede dankzij het hoge koppel van de 1.6 dCi (320 Nm bij 1.750 toeren) is de Qashqai dan altijd uitstekend bij de les.

Qashqai2014TrA8 bin

Een andere comfortkwaliteit die vermeldenswaard is, zijn de stoelen van de nieuwe Qashqai. Die zijn namelijk ontworpen volgens ‘NASA principes’. Met deze ruimtevaarttechnologie heeft Nissan blijkbaar kunnen nagaan hoe zetels het beste voor ondersteuning en lange afstand zitcomfort kunnen zorgen. Het klinkt misschien als marketingprietpraat maar het werkt wel: de Qashqai zit echt heerlijk. Voeg daarbij het royale ruimteaanbod en het fraai uitgevoerde dashboard (misschien niet spannend om te zien, maar wel gebouwd van hoogwaardigere materialen dan in het vorige model) en u snapt dat de Nissan ook op dit terrein punten scoort. Enige minpunten zijn de matige overzichtelijkheid (de voorruitstijlen zijn tamelijk dik uitgevallen en bij achteruit inparkeren zijn sensoren geen overbodige luxe) en het feit dat het scherm van het navigatiesysteem niet optimaal in je zichtlijn zit.

Qashqai2014TrA9 bin ach

Achterin is het feest minder groot. De nieuwe Qashqai zou weliswaar ruimer zijn geworden, maar zeker bij de uitvoering met glazen panoramadak (standaard vanaf de Connect Edition) merk je daar eerlijk gezegd niet veel van. De Nissan is niet krapper dan modellen van de concurrentie, maar ook niet ruimer. Daar komt bij dat de achterbank vrij vlak is. Kinderen zullen daar niet wakker van liggen, maar volwassenen zijn meer zitcomfort gewend. De bespreking van het Qashqai interieur hoeft echter niet in mineur te eindigen, want de kofferbak mag er zijn. Niet zozeer het laadvolume spreekt tot de verbeelding (430 liter) als wel de uitvoering met een op verschillende hoogtes plus omdraaibare (de onderzijde is van afwasbaar materiaal vervaardigd) laadvloer, maar ook omdat er vele bergvakken zijn. Apart schotten voorkomen dat boodschappen rond gaan slingeren en de hoedenplak is ook opbergbaar onder de laadvloer. Ja, hier is duidelijk over nagedacht.

Conclusie
Is de nieuwe Qashqai een aanrader? Ja, dat is hij zeker! Hoewel het nog te vroeg is voor een vergelijkingstest, is de Nissan waarschijnlijk de beste compacte cross-over van dit moment: Naast een SUV design krijg je nu ook een verbruik plus emissiewaarde die niet onder doet voor dat van een Volkswagen Golf. Ook het ruimteaanbod is minstens gelijkwaardig, en als bonus krijg je allerlei slimme uitrustingdetails. Denk bijvoorbeeld aan het zogeheten Nissan Safety Shield. Dit pakket (standaard op de Connect Edition) omvat een groot lichtassistent, een noodstopfunctie, verkeersbordenherkenning en Lane Departure Warning. Bij de Tekna uitvoering is het pakket uitgebreid met Blind Spot Warning, Moving Object Detection en Driver Attention Support. Het multimediasysteem is dan ook voorzien van een Around View Monitor voor optimaal zicht rond de auto tijdens parkeren.

Het comfortniveau van de nieuwe Qashqai is tiptop in orde en daarnaast biedt de Nissan veel grip en mede daardoor een veilig weggedrag. Een echte sportauto is het niet (daarvoor zijn de schakelwegen wat te lang en lichtvoetig kan je het weggedrag niet echt noemen; wie weet is dit anders bij de Nismo uitvoering die op een later tijdstip zal worden gelanceerd), maar je krijgt wel een heel praktische en hoogwaardig afgewerkte gezinswagen. Op vrijwel alle fronten is het model sterk verbeterd. Voeg daarbij het niet of nauwelijks gestegen prijsniveau en je kan niet anders dan Nissan feliciteren met het resultaat. Het moet voor de Japanners geen enkel probleem zijn om nog eens 2 miljoen exemplaren van dit prachtig fijn geslepen product te verkopen. Nooit eerder was overstappen van een conventionele hatchback naar een cross-over zo verleidelijk!

bron:Autointernationaal 02-01-2014 08:59

Reageren

2 beoordelingen

  1. Goedemiddag, een partikel filter is een roetfilter deze kan bij alleen korte stukjes verstopt raken.
    Het beste is daarom ook om zo nu en dan langere stukken te rijden dan wordt de filter automatisch geregenereerd door de roetdeeltjes te verbranden –

  2. bij deze heb ik bijkomende vraag wat partikel filter betreft ,

    zijn deze niet vlug verstopt bij normaal gebruik en niet alleen rond de kerktoren
    gereden word,maar regelmatig snelweg genomen word