Nissan Juke + Introductie

Nissan JUKE: fris nieuw gezicht in de compacte klasse Swingende crossover Nissan presenteert een fris alternatief voor een traditionele sportieve hatchback, de Juke: een swingende,gestileerde compacte crossover:een mix van een stoere SUV en een sportauto en de kleine broer van de Qashqai en Murano. Het ontwerp stamt van de Qazana conceptauto, die in 2009 is onthuld tijdens Autosalon van Geneve.

In het kort

  1. Alternatief voor een sportieve hatchback
  2. Ontwikkeld op de basis van de Qazana conceptauto
  3. Nieuwe 1.6 DIG-T-turbomotor met directe benzine-injectie en 140 kW (190 pk)
  4. Twee- of vierwielaandrijving met ALL MODE 4x4i-systeem
  5. Tweede generatie XTRONIC CVT
  6. Geavenceerd bedienings- en informatiesysteem
  7. Ontworpen in Europa en Japan, verkoop wereldwijd

Uiterlijk: Het robuuste zit hem in SUV-kenmerken als de stoere wielen met brede banden, in de grote bodemvrijheid en in contrasterende wielkastranden. De onderzijde van de bumpers lijkt deel uit te maken van de bodemplaatbescherming (skidplates). Heel kenmerkend aan de voorzijde zijn de ronde openingen als luchtinlaat voor de motorruimte-een desingnoplossing die intern over de tong ging als het ‘wijnrek’.

De bovenzijde van de carrosserie schetst het beeld van een sportauto met een schuin geplaatste voorruit, een hoge taille, lage ramen en een coupeachtige, ver naar achteren doorgetrokken daklijn.Die indruk van een coupe wordt nog eens versterkt door de in C-stijl weggewerkte ontgrendeling van de achterportieren. De luchtweerstand van de Juke is, gezien het stoere voorkomen, verrassend laag met een waarde van 0,35Cw. Daaraan draagt onder meer de in het dak geintregreerde dakspoiler bij, waarvan de vorm is geperfectioneerd in de windtunnel.

De koplampen bestaan uit twee delen. Halverwege de motorkap zitten units met dagrijverlichting en richtingaanwijzers. Voor in het front hebben de lampen voor groot licht een plekje gekregen, daar waar bij rallyauto’s uit de jaren zestig en zeventig de verstralers zaten. Omwille van een lage luchtweerstand bevinden de ruitenwissers in de ruststand zich uit de wind achter de motorkaprand. De juke is leverbaar in negen kleuren, waaronder drie specifieke lakken voor dit model: Force Red, Haptic Blue en Machine Brown.

De Juke is verrassend ruim en praktisch, wat blijkt uit een achterklep die royaal toegang geeft tot de veelzijdige bagageruimte (251 liter). De achterbank is twee delen (60:40) neer te klappen, waarmee de laadruimte groeit naar 830 liter. De rolhoes is bevestigd aan de achterklep, waardoor die omhoog gaat bij openen van de klep. De hoofdruimte behoren bovendien tot de grootste in deze klasse en er zijn legio bergvakken om spullen uit het zicht op te bergen.

Beschikbare motoren: een diesel en drie bezine versies. De motoren beantwoorden elk aan de euro5-emissienorm. De topuitvoering krijgt de primeur van de geheel nieuwe 1,6-liter benzinemotor met turbo, intercooler,variabele nokkenassen (twin VTC) en directe injectie DIG-T ( direct Injection Gasoline). Hij behoort tot de krachtigste in zijn klasse door een maximumvermogen van 140 kW (190pk) en 240Nm aan koppel. Dat zijn de prestaties van een 2,5-litermotor, maar in dit geval gaan die samen met het brandstofverbruik van bijvoorbeeld een 1,8-liter. Daarbij is de koppel zo’n 20% hoger dan bij een turbomotor met een conventionele multipoint-brandstofinjectie. Een sterke reductie van interne wrijving en lichtere onderdelen dragen bij aan de efficienty en aan een trillings-en geluidsarme loop.

Reageren

2 beoordelingen